nl

Vooropleiding Aruba

De Vooropleiding op Aruba duurt 30 weken. Het programma zal door verschillende docenten van de Rietveld Amsterdam verzorgd worden en zal bestaan uit drie onderwerpen, plus theorie.
Het Vooropleidingsjaar is een voorbereidend studietraject voor de Bacheloropleiding Beeldende Kunst en Design aan de Rietveld Academie.

Voor het vooropleidingsprogramma moeten kandidaten een toelatingsprocedure volgen. Deze toelatingprocedure gebeurt door middel van gesprekken en het maken van thuisopdrachten. Kandidaten deinen ten minste een middelbare schooldiploma te hebben behaald: HAVO, MBO of iets vergelijkbaars.

Deze toelatingsgesprekken vinden plaats:

In de eerste week van oktober    
Exacte data worden binnenkort bekend gemaakt 

Inschrijven

Download het inschrijfformulier en stuur het op, inclusief twee pasfoto's en een kopie van je paspoort naar:

Julienne Paskel    
J.E.Irausquinplein 2a    
Oranjestad    
Aruba

Wil je meer informatie en/of heb je vragen:

Kosten:

Arubaanse studenten: 1200 florin
Nederlandse studenten: 1728 euro
Studenten uit de Caraïbische regio en de Verenigde Staten: 1200 dollar

Download hier:
het inschrijfformulier

Programma

1e gebied: body

Ontwerpdisciplines zoals mode en sieraadontwerpen maar ook beeldende kunst, zoals video- en performance, betrekken zich op de menselijke maat, het menselijk lichaam. Twee docenten, een ontwerper en een kunstenaar geven opdrachten waarmee je inzicht krijgt in de mogelijkheden die het gegeven “Body” je biedt. Mode, Fotografie, video en schetsen / tekenen zijn in deze weken je focus.

Theorie:

Aansluitend wordt er theorie aangeboden.

Eindpresentatie:

Dit gebied wordt afgesloten met een presentatie op een nader vast te stellen locatie in de vorm van een openbare show.

Tweede gebied. Domestic Affairs

Productontwerpers (en architecten) interesseren zich voor het dagelijks leven: de voorwerpen die we gebruiken en de omgeving waar we in leven. Ontwerpers lossen niet alleen maar problemen op maar ontwikkelen ook nieuwe vormen en materialen. Ons dagelijks leven is al net zo interessant voor beeldend kunstenaars. Denk aan een schilder die zich afvraagt “hoe wordt precies melk in een kannetje gegoten” en daarmee hangt samen “hoe schilder of teken ik dat”. Het dagelijks leven is in Domestic Affairs je inspiratiebron. De docenten, een 3D designer en een kunstenaar, geven opdrachten die zijn gericht op de dagelijkse handelingen die mensen om je heen doen of/en de omgeving waarin die handeling plaatsvindt. Je wordt begeleid in het vormgeven van je schets ideeën, (research en documentatie is een belangrijk onderdeel van dit gebied).

Theorie:

Aansluitend wordt er een theorieprogramma aangeboden.

Presentatie:

Het gebied wordt afgesloten met een presentatie op één of meerdere locaties bijvoorbeeld: in een winkel, fabriek, of huis.

Derde gebied: Rest of the World

Muziek, of een bekend kunstwerk zoals de Mona Lisa, of een goed logo, zijn voor iedereen toegankelijk. In het gebied “Rest of the World” onderzoek je hoe je op je eigen manier (in een wereld waar iedereen alles kan copy- pasten) iets kan maken of ontwerpen dat communiceert. In dit gebied zijn alle media te gebruiken:, tekst, geluid, muziek en beeld, fotografie, schilderen, het internet,video, tekenen kortom: alles is geoorloofd om te onderzoeken hoe communicatie werkt in een ontwerp, kunstwerk of project. Een docent gemengde media / audio visueel en een grafisch vormgever/ kunstenaar begeleiden je in dit laatste gebied. Ook hier is tekenen een belangrijk onderdeel.

Theorie:

Hier is theorie een integraal onderdeel van het gebied.

Rest of the World wordt afgesloten met een tentoonstelling vergezeld van een publicatie in oplage, die tijdens de periode door de studenten ontworpen en uiteindelijk geproduceerd en gepresenteerd gaat worden.

Aruban Dingbats +2 beelden - 4 years ago
Chelsea Peterson's pattern des…

Nayla Yarzagaray's sculpture.

Assignment by Stephanie Kratz,…

Open Day in Aruba - 4 years ago
What can one do with a school …

Sophie Wartenberg's sculpture …

test