nl

Toelatingsprocedure Exchange

Uitwisselingsprogramma (exchange)

Wil je een semester studeren aan de Gerrit Rietveld Academie? Dat kan als je studeert aan een buitenlandse academie. De Gerrit Rietveld Academie heeft met een groot aantal buitenlandse academies bilaterale uitwisselingscontracten. Kijk in de lijst van academies om te zien of jouw school ertussen staat. Als jouw academie niet voorkomt op onze lijst met partners, kan er op dit moment geen exchange plaatsvinden. Dit kan alleen nadat jouw academie door ons is geaccepteerd als exchange-partner.

Erasmus-programma

De Gerrit Rietveld Academie is aangesloten bij het Erasmus-programma. Als jouw academie ook is aangesloten bij het Erasmus-programma kun je in aanmerking komen voor een beurs. Neem a.u.b. contact op met de exchangecoördinator van jouw academie voor meer informatie hierover. De Rietveld Academie is niet aangesloten bij het SWB - Science Without Borders programma.

Semesters schooljaar 2015-2016

Het academisch jaar is verdeeld in twee semesters. Het herfstsemester loopt van 1 september t/m 31 december en het lentesemester loopt van 1 januari t/m 31 augustus.

De exchange kan alleen plaatsvinden binnen deze twee semesters en een exchange met de Gerrit Rietveld Academie duurt maximaal een semester.

Extra informatie

Geschatte semesters

  • Herfstsemester: de geschatte exchangeperiode loopt van eind augustus t/m 19 december 2015.
  • Lentesemester: de geschatte exchangeperiode loopt van 5 januari t/m 30 juni 2016. De eindexamententoonstelling start begin juli 2016.

Geschatte vakantieperiodes:

  • Herfstvakantie 17-25 oktober 2015
  • Kerstvakantie 19 december 2015 – 3 januari 2016
  • Voorjaarsvakantie 20-28 februari 2016
  • Meivakantie 30 april – 8 mei 2016
  • Zomervakantie 9 juli – 21 augustus 2016

Toelatingsprocedure

NIEUWE PROCEDURE OM JE PORTFOLIO ONLINE TE UPLOADEN.
Het is inmiddels alleen nog mogelijk om je portfolio/aanmelding voor 1 april te uploaden in onze online portfoliomachine (een gesloten sectie op de website). Om hiervoor in aanmerking te komen, hebben wij een aantal gegevens van de student nodig. Stuur (na 15 januari 2015) een verzoek voor een login naar international@rietveldacademie.nl, met de onderstaande gegevens:
Je voornaam:
Je achternaam:
Je nationaliteit:
Je huidige woonadres:
De afdeling waar je de exchange wilt doen:
Het semester waarin je wilt komen:
De academie waar je studeert:

Je email adres wordt gebruikt om een login voor je aan te maken. Wanneer je een ander e-mailadres wilt gebruiken, kun je dit aangeven.

Om toegelaten te kunnen worden als exchange student dien je via de portfoliomachine je portfolio te uploaden, je persoonlijke gegevens in te vullen via de portfoliomachine en daar ook de benodigde documenten te uploaden.

Het portfolio bevat een grote verscheidenheid aan werk: foto's van recent werk, niet ouder dan 3 jaar. Het is van belang niet alleen eindresultaten te uploaden. Om je geschiktheid voor onze academie beter te kunnen beoordelen is het van belang ook schetsen en niet volledig uitgewerkte plannen en ideeën te laten zien. De hoeveelheid werkstukken ligt niet vast. Het is aan te bevelen een redelijke hoeveelheid te uploaden, een selectie die een goede indruk geeft van wat je in de afgelopen periode aan beeldend werk hebt gemaakt (ongeveer 30 tot 100 stukken). Dat kunnen tekeningen zijn, schetsen, schilderijen, foto's, collages, grafiek, textiel, kledingstukken, keramiek, sieraden, plattegronden, maquettes, videomateriaal of teksten.

Deadlines

De deadline voor aanmelding van het herfst-semester 2015 is 1 april 2015.
De deadline voor aanmelding lente-semester 2016 is ook 1 april 2015.
Portfolio’s die na deze datum binnen komen, worden NIET in behandeling genomen.

Deadline voor Herfstsemester 2015 & Lentesemester 2016 = 1 April 2015!

Verblijfsvergunning

Iedere student die NIET afkomstig is uit de EU/EEA landen heeft een verblijfsvergunning nodig. Voor meer informatie klik hier

Bilaterale Contacten

Helaas kunnen wij op dit moment geen nieuwe partnerschappen aangaan. Dankzij bezuiniging/ krimping vanuit de overheid hebben afdelingen minder budget. Hierdoor kunnen veel afdelingen maar een beperkt aantal studenten aannemen voor exchange. Vooral voor de afdelingen Fotografie en Grafisch Ontwerp betekent dit dat er slechts een beperkt aantal studenten kunnen worden aangenomen, in verband met het aantal uitgaande exchange studenten. Dit is zeer spijtig gezien de overweldigende interesse van exchange studenten voor deze afdelingen.

Download de lijst: Samenwerkende academies