nl

designLAB

designLAB richt zich met name op ontwerponderzoek en ontwerpprocessen. Vanuit een collectieve verkenning van relevante onderwerpen met mede-studenten bepaal je vervolgens je individuele leertraject. designLAB profileert zich hiermee als voorloper op het gebied van onderwijsvernieuwing in Nederland en het buitenland. Ontwerpvaardigheden en ontwerpend denken worden in samenhang met elkaar ontwikkeld, met veel aandacht voor experiment, reflectie en verbeelding. De kern van designLAB's missie is de mogelijkheden van het ontwerpen in dialoog te verkennen, steeds in relatie tot een specifieke context. Na het afronden van deze afstudeerrichting mag je de titel Bachelor of Design (BDes) voeren.

De persoonlijke begeleiding en het inhoud gestuurde, niet medium gebonden studieprogramma maken designLAB de ideale proeftuin voor innovatieve ontwerpprocessen. Hiertoe behoren ook samenwerkingsverbanden met onder andere de afdelingen Beeldende Kunst, Textiel, Mode, Keramiek, Edelsmeden, Architectonisch, Grafisch Ontwerp en met externe partners zoals Nokia en Het Rode Kruis. Tijdens een studie aan de afdeling designLAB leer je ontwerpen op de gebruiker in een constant veranderende context. desginLAB is een onderzoekslab: je bestudeert de implicaties en consequenties van het ontwerpen en je leert de huidige opvattingen rondom de esthetica van het ontwerpen te bevragen. Tijdens je studie wordt veel nadruk gelegd op het opbouwen van een goed portfolio.

Onderwijsaanbod

Designonderzoek, Technisch onderzoek, Sociaal onderzoek, Design reflectie, Visuele Communicatie, Materiaal, Vorm, 3D tekenen, Editorial Design.

Opbouw van de studie

Eerste vakjaar

Tijdens het eerste vakjaar maak je via kortlopende opdrachten kennis met het vak en leer je basisvaardigheden met betrekking tot conceptvorming en realisatie. Je leert conceptueel te denken en ontwikkelt een vormgevoeligheid. Je werkt veel vanuit opdrachten en je leert ideeën te realiseren van A tot Z.

Tweede vakjaar

Het tweede vakjaar staat in het teken van reflectie en integratie: je wordt geconfronteerd met complexe ontwerpopdrachten en leert je ontwerpproces zelfstandig sturen. Ook leer je omgaan met de economische, sociale, culturele en/of ecologische implicaties van je ontwerp. Je gaat dieper in op het ontwerpproces: van idee naar ontwikkeling van het idee naar vorm naar model om uiteindelijk bij een product te komen. In het tweede vakjaar heb je geregeld individuele gesprekken met docenten over de ontwikkeling van je portfolio. Een stage van twee a drie maanden is een verplicht onderdeel van de studie.

Derde vakjaar

In je eindexamenjaar werk je aan een scriptie en aan twee afstudeeropdrachten: Eén zelfstandige opdracht en één gegeven opdracht. De afdeling werkt met opdrachten die bepaalde facetten van het ontwerpvak belichten: het ontwerpproces zelf, onderzoek & experiment, realisatie & productie, communicatie & representatie. Je presenteert je werk tijdens de jaarlijkse eindexamenexpositie die open is voor publiek.

designLAB: 3D geprint object voor de provincie Noord-Holland
Lees meer

Sylvain Georget – DesignLAB 2014

Sanja Najdovska – DesignLAB 2014

Lukas Wolzak – DesignLAB 2014

Eun Kyoung Hwang – DesignLAB 2014

Pihla Raevaara – DesignLAB 2014

Noëlle Ingeveldt – DesignLAB 2014

Mariëlle Lens – DesignLAB 2014

Stefan Auberg – DesignLAB 2014

Projecten

De afdeling designLAB presenteert zich op meerdere momenten binnen en buiten de academie. Tijdens deze projecten wordt er regelmatig samengewerkt met externe partners. Voorbeelden zijn Centerparcs, DAMn Magazine, KDDI Japan en het Van Abbe Museum in Eindhoven.

Theorie

Gezien het onderzoekskarakter van de studie is theorie een belangrijk onderdeel van designLAB. designLAB heeft een vaste theoriedocent die les geeft in vormgevingstheorie en vormgevingsgeschiedenis. Daarnaast is het Studium Generale een vast onderdeel van het curriculum van designLAB. Het Studium Generale biedt een algemeen historisch kader handelend over actuele thema's in de hedendaagse kunsten en vormgevingswereld. Het Studium Generale trekt prominente sprekers uit binnen en buitenland aan om lezingen te geven. Voor meer informatie zie Studium Generale

Stages en Uitwisselingen

Het lopen van een stage is een verplicht onderdeel van de studie. Dit gebeurt aan het einde van het tweede vakjaar. Deze stage duurt maximaal 3 maanden. Op uitwisseling gaan naar een buitenlandse academie kan, maar is niet verplicht en kan alleen plaatsvinden in overleg met je docenten.

Docenten

Cathelijne Montens
Jeroen Kramer
Joost Conijn
Lukas Feireiss
Michiel Meurs
Michiel van Iersel
Richard van der Laken
Xandra de Jongh

Studenten 1e jaar

Alice Heron
Bella Randel
Dominica Chen
Pénélope Hémon

Studenten 2e jaar

Anouk Buntsma
Arthur Maduro
Eva Verheul
Jens Toni Willumsen
Kjersti Alm Eriksen
Max Daalhuizen
Sjoerd Schunselaar
Sophie Wartenbergh

Studenten 3e jaar

Bob Vos
Casper Braat
Darius Blokker
Frank van 't Woudt
Lisa Kläver
Pierre Niviere
Waèl El Allouche