nl

Basisjaar (1ste bachelor studiejaar)

Het Basisjaar van de Gerrit Rietveld Academie is een algemeen vormend jaar. Het Basisjaar biedt een breed en samenhangend programma waarvan alle onderdelen verplicht zijn. Gedurende het Basisjaar maak je kennis met verschillende vakdisciplines. Je krijgt veel opdrachten; het is een intensief jaar waarin je vijf dagen per week aan het werk bent op de academie. Om dit jaar succesvol te kunnen doorlopen zul je een avontuurlijke, ontvankelijke en nieuwsgierige houding moeten hebben. Daarnaast zijn een kritische blik en de bereidheid om samen te werken voorwaarden om optimaal deel te kunnen nemen aan het programma.

Het programma is er op gericht om je intensief kennis te laten nemen van tal van opvattingen, begrippen en werkmethoden, die een fundament kunnen leggen voor het onafhankelijk en zelfstandig werken als kunstenaar of vormgever. Er wordt gewerkt aan de hand van opdrachten. Deze opdrachten zijn bedoeld om je op weg te helpen en je te stimuleren je talenten zo geconcentreerd en gericht mogelijk in te zetten. Om een gefundeerde keuze voor een afstudeerrichting te kunnen maken, maak je gedurende het jaar kennis met alle afdelingen en werkplaatsen.

Tweemaal per jaar worden de studieresultaten getoetst aan de hand van een kleine presentatie die je met het gemaakte werk samenstelt. Voor het theoretische gedeelte van de studie worden schriftelijke of mondelinge proeven afgelegd. Aan het eind van het Basisjaar bekijk je samen met je docenten of er een voldoende basis is gelegd om de studie te kunnen vervolgen. Soms wordt geadviseerd om de propedeuse - met andere docenten en dus met andere opdrachten - opnieuw te doorlopen. Soms wordt het bindende studieadvies gegeven om de studie te beëindigen. Een enkele keer zul je worden aangespoord om naar een andere academie te gaan waar andere accenten worden gelegd.

Onderwijsaanbod

Tekenen/schilderen

Het tekenen vormt een fundament voor alle vakken. Tekenen is belangrijk om beter te leren kijken, gedachten en ideeën te noteren, bronnen te verzamelen en fantasieën te verbeelden. Alle mogelijke teken- en schildermaterialen worden benut.

Wil je het Vooropleidingsjaar vergelijken met het Oriëntatiejaar en het Basisjaar? Download de handout.

rietBveld - 9 months ago

Sculptuur

In dit vak staat de driedimensionale vorm centraal. Er wordt aandacht besteed aan het werk in relatie tot ruimte, tijd, volume en beweging en de verbeelding daarvan, met behulp van alle denkbare plastische materialen.

Ontwerpen

In deze lessen komt het ontwerpproces in al zijn stadia aan de orde, zoals opdracht- en probleemanalyse, idee-ontwikkeling en -uitvoering. Onderwerpen die de revue passeren zijn: Kleding/Textiel, Sieraad/Gebruiksvoorwerp, Meubel/Gereedschap, Huis/Omgeving,Tekst/Taal, Vertaling/Communicatie. Daarnaast is er ook aandacht voor ontwerponderzoek.

Gemengde media

Het gebruik van alle denkbare technieken waaronder fotografie, audiovisuele media en installatie, komt aan bod in de lessen Gemengde Media. Het is een interdisciplinair vak waarin de verschillende technieken op elkaar worden betrokken. Je dient in het uitwerken van de opdrachten te kiezen voor het gebruik van één of meer media. Er is veel aandacht en tijd voor reflectie op eigen en andermans werk. De les beslaat een hele dag en de docent is tevens mentor.

Theorie

De theorie wordt gegeven op een vaste dag in de week, waarvan een dagdeel wordt ingevuld door de theoriementor. Behandeld worden de kunstgeschiedenis en de hedendaagse kunsttheorie. Daarnaast volg je als basisjaarstudent het Studium Generale; het Studium Generale biedt een algemeen historisch kader handelend over actuele thema's in de hedendaagse internationale kunstwereld. Het Studium Generale trekt prominente sprekers uit binnen-, en buitenland aan om lezingen te geven.

Voor meer informatie zie Studium Generale

Projecten

Het Basisjaar gaat ieder jaar aan het begin van het studiejaar met alle studenten op excursie. Dit is een belangrijk onderdeel van het programma. Het is bedoeld om kennis met elkaar te maken en de onderlinge band te versterken. Ook organiseert het Basisjaar ieder jaar het Januari project. Hieraan doen alle studenten en docenten mee. Het Januari Project draait altijd rondom een thema en de eindpresentatie vindt plaats tijdens de Open Dag eind januari. Daarnaast bezoek je tijdens je eerste jaar aan de Rietveld Academie geregeld musea, tentoonstellingen en symposia.

Silkscreen printing workshop / Zeefdrukkerij

Coördinator

Hansje van Ooijen
Niels Albers (assistant).

Docenten

Alena Hudcovicová
André Klein
Bert Taken
Dyveke Rood
Frank Tjepkema
Hewald Jongenelis
Joram Kraaijeveld
Juul van den Heuvel
Liesbeth Pallesen
Matthias Kreutzer
Mónica de Miguel Rubio
Rustan Söderling
Ruth van Beek
Selina Parr
Sonja Bäumel
Ton Zwerver
Wouter Klein Velderman

Studenten

Alan Bolumar
Aleksandr Kornukh
Aleksi Marjamaa
Alex Breze
Alice Ashton
Amanda Theilsgaard
Angélique Farge
Anna Lenartowska
Antonia Nannt
Asia Kiselev
August Rønne
Belén Pérez Campos
Benedikte Hindstedgaard
Bodil Schinkel
Camilla Kövecses
Carl Herner
Carla Cohen
Cato Benschop
Celeste Perret
Céline Jouandet
Charlotte Flotho
Christian Kingo
Clarisse Pillard
Daria Nakov
David Grønlykke
Eeli Saaristo
Eleftheria Kalogianni
Ellie Wright
Eloise Dieutegard
Emile Weisz
Emma Torsteinsrud
Enrico Garzaro
Etienne Clerc
Ewa Perlinska
Felicia Ljusteräng
Felix Schiffman
Freja Björnberg
Frida Karlsdóttir
Giulio Angeli
Gleb Maiboroda
Hélène Daelmans
Hyeonju Lee
Hyo-Jung Choi
Hyojin Jung
Ignas van Rijckevorsel
Ingrid Blix
Isabel Mooij
Isla Park
Jan Wester
Jeanne Viviès
Jelle van Houten
Jesse Asselman
Jet van der Touw
Jiwon Shin
Johan Roelofs
Joris Benjamins
Josefina Anjou
Juliette Delarue
Karin Iturralde Nurnberg
Karis Lindelien
Katrin Naftz
Klara Graah
Krystian Sokolowski
Laetitzia Campbell
Lejla Verheus
Lii Chong
Liza Ekimova
Luca Penning
Lucia Köhn
Lucile Haefflinger
Maé Bouquillon
Maren Fluri
Margot Domart
Marguerite Bonneil
Maria Kozlitina
Maria Nolla Mateos
Marie-Louise Schmidlin
Marijn Swildens
Mathilde Lalouette
Maxi Pfeil
Mees van Amesfoort
Meike Legêne
Menno van Winden
Mika Perlmutter
Moa Holgersson
Munu Dhakal
Myrto Christou
Naomi Lamdin
Nathalie Sørensen
Nikki Swarts
Niklas Büscher
Parel Strik
Patrycja Beliniak
Pauline Gabert
Pernille Pedersen
Philip Ullman
Piet Kolkman
Poppy Paulus-Nicolas
Raven Kiss
Rik Koster
Rosa Vilaça Mesquita
Roxane Mbanga
Ruben Raven
Sara Milio
Sergey Moskalev
Seulgi Choi
Sien van Look
Stepan Lipatov
Sumin Lee
Suni Suni Satoinong
Suzanne Jensen
Teun Grondman
Thibault Froissant
Tiltan Aroyo
Tim Neutel
Tjacco Bakker
Tomas Dudley Baker de Castro Feijó
Valeri Naumova
Vera Laarakker
Veronika Abrahamsen
Viktor Holst
Vincent Ludwig
Wanda Thormeyer
Wessel Rossen
Xanthi Partsakoulaki
Yiyi Chen
Yurika Kon
Zaid Al Aubaide