nl

Basisjaar (1ste bachelor studiejaar)

Het Basisjaar van de Gerrit Rietveld Academie is een algemeen vormend jaar. Het Basisjaar biedt een breed en samenhangend programma waarvan alle onderdelen verplicht zijn. Gedurende het Basisjaar maak je kennis met verschillende vakdisciplines. Je krijgt veel opdrachten; het is een intensief jaar waarin je vijf dagen per week aan het werk bent op de academie. Om dit jaar succesvol te kunnen doorlopen zul je een avontuurlijke, ontvankelijke en nieuwsgierige houding moeten hebben. Daarnaast zijn een kritische blik en de bereidheid om samen te werken voorwaarden om optimaal deel te kunnen nemen aan het programma.

Het programma is er op gericht om je intensief kennis te laten nemen van tal van opvattingen, begrippen en werkmethoden, die een fundament kunnen leggen voor het onafhankelijk en zelfstandig werken als kunstenaar of vormgever. Er wordt gewerkt aan de hand van opdrachten. Deze opdrachten zijn bedoeld om je op weg te helpen en je te stimuleren je talenten zo geconcentreerd en gericht mogelijk in te zetten. Om een gefundeerde keuze voor een afstudeerrichting te kunnen maken, maak je gedurende het jaar kennis met alle afdelingen en werkplaatsen.

Tweemaal per jaar worden de studieresultaten getoetst aan de hand van een kleine presentatie die je met het gemaakte werk samenstelt. Voor het theoretische gedeelte van de studie worden schriftelijke of mondelinge proeven afgelegd. Aan het eind van het Basisjaar bekijk je samen met je docenten of er een voldoende basis is gelegd om de studie te kunnen vervolgen. Soms wordt geadviseerd om de propedeuse - met andere docenten en dus met andere opdrachten - opnieuw te doorlopen. Soms wordt het bindende studieadvies gegeven om de studie te beëindigen. Een enkele keer zul je worden aangespoord om naar een andere academie te gaan waar andere accenten worden gelegd.

Onderwijsaanbod

Tekenen/schilderen

Het tekenen vormt een fundament voor alle vakken. Tekenen is belangrijk om beter te leren kijken, gedachten en ideeën te noteren, bronnen te verzamelen en fantasieën te verbeelden. Alle mogelijke teken- en schildermaterialen worden benut.

friends - 10 months ago
[goo.gl/syUDJb](http://goo.gl/…

'WORDPLAY' : Brno Design Bienn…
BASISJAAR CHAIN/KETTING - 1 year ago

陳致妤's password - 1 year ago
Fishli and Vice - 1 year ago
Fishli and Vice

Sculptuur

In dit vak staat de driedimensionale vorm centraal. Er wordt aandacht besteed aan het werk in relatie tot ruimte, tijd, volume en beweging en de verbeelding daarvan, met behulp van alle denkbare plastische materialen.

Ontwerpen

In deze lessen komt het ontwerpproces in al zijn stadia aan de orde, zoals opdracht- en probleemanalyse, idee-ontwikkeling en -uitvoering. Onderwerpen die de revue passeren zijn: Kleding/Textiel, Sieraad/Gebruiksvoorwerp, Meubel/Gereedschap, Huis/Omgeving,Tekst/Taal, Vertaling/Communicatie. Daarnaast is er ook aandacht voor ontwerponderzoek.

Gemengde media

Het gebruik van alle denkbare technieken waaronder fotografie, audiovisuele media en installatie, komt aan bod in de lessen Gemengde Media. Het is een interdisciplinair vak waarin de verschillende technieken op elkaar worden betrokken. Je dient in het uitwerken van de opdrachten te kiezen voor het gebruik van één of meer media. Er is veel aandacht en tijd voor reflectie op eigen en andermans werk. De les beslaat een hele dag en de docent is tevens mentor.

Theorie

De theorie wordt gegeven op een vaste dag in de week, waarvan een dagdeel wordt ingevuld door de theoriementor. Behandeld worden de kunstgeschiedenis en de hedendaagse kunsttheorie. Daarnaast volg je als basisjaarstudent het Studium Generale; het Studium Generale biedt een algemeen historisch kader handelend over actuele thema's in de hedendaagse internationale kunstwereld. Het Studium Generale trekt prominente sprekers uit binnen-, en buitenland aan om lezingen te geven.

Voor meer informatie zie Studium Generale

Projecten

Het Basisjaar gaat ieder jaar aan het begin van het studiejaar met alle studenten op excursie. Dit is een belangrijk onderdeel van het programma. Het is bedoeld om kennis met elkaar te maken en de onderlinge band te versterken. Ook organiseert het Basisjaar ieder jaar het Januari project. Hieraan doen alle studenten en docenten mee. Het Januari Project draait altijd rondom een thema en de eindpresentatie vindt plaats tijdens de Open Dag eind januari. Daarnaast bezoek je tijdens je eerste jaar aan de Rietveld Academie geregeld musea, tentoonstellingen en symposia.

Silkscreen printing workshop / Zeefdrukkerij

Docenten

Alena Hudcovicová
André Klein
Bert Taken
Dyveke Rood
Edwin Deen
Emilio Moreno
Eugenie de Lariviere
Hansje van Ooijen
Hewald Jongenelis
Joram Kraaijeveld
Juul van den Heuvel
Liesbeth Pallesen
Rustan Söderling
Ruth van Beek
Sonja Bäumel
Ton Zwerver
Uta Eisenreich
Vincent-André Vijsma
Wouter Klein Velderman

Studenten

Alai Botter
Aleksandr Kornukh
Alice Trimouille
Anastasia Afonina
Anne Lakeman
Annie Åkerman
Anton Halla
Asefeh Tayebani
Ástrós Steingrímsdóttir
Ayesha Ghaoul
Barbara Martinet
Caro de Jonge
Christina Xenidou
Christy Groen
Claes Storm
Cornelia Isaksson
David Noro
David Patterson
Dieuwertje Hehewerth
Dionisios Argyropoulos-Ioannou
Dyrfinna Gardarsdóttir
Elias Njima
Elina Birkehag
Eliott Déchamboux
Emilie Bobek
Emilie Palmelund
Emma van den Berg
Eszter Kiss
Evangelia Vasileiou
Francine ten Brummelhuis
Frederiek Simons
Garance Fruh
Geke Zaal
Gido Cuppens
Han Yu
Helena Tan
Hrafnkell Guðmundsson
Ines Paiva Vilar de Queiros
Irina Djojoatmodjo
Jahmuna Mcclean
Jana Matchavariani
Janneke Schnell
Jara van Dam
Jiarong Du
Joeri Leijdsman
Johanna Stoppelenburg
Katri Paunu
Kleoniki Stanich
Ksenia Perek
Lars van de Grift
Lejla Verheus
Lena Karson
Léon Bloch
Lindsey Fontijn
Lise Andersen
Liza Koroleva
Lucia Flores
Lucia Keidel
Madelief Geus
Maisa Imamovic
Manuela Rosso-Brugnach
Marielle Hulsker
Marina Papazyan
Marit Heinen
Marlies Rijneveld
Marsha Bruinen
Maxime Favre
Meret Zimmermann
Miguel Pereira
Mila Bouma
Mirre Seur
Myrto Christou
Natali Blahov
Nelle Shwan
Nicola Schueschke
Nikola Cemanov
Nils Andreasen
Norig Dodier
Oded Rimon
Orin Bristow
Otakar Zwartjes
Patrycja Rozwora
Paulina Szoloch
Rasmus Leseberg
Rasmus Nielsen
Rianne Berger
Rixta van der Molen
Robin Brass
Roman Tkachenko
Roos Hermsen
Ruby van Vugt
Sergey Moskalev
Sien van Look
Sofie Foged
Sonia Oet
Stefán Stefánsson
Theo Ader
Tjacco Bakker
Vala Jónsdóttir
Valdemar Gudmundsson
Valerie Lee
William Eckerstein
Zuzana Kostelanská